Blog

Pensive Beautiful Woman Using Laptop

Hogerop met een interne opleiding of bijscholing

Gepost op in Onderwijs

Ben jij jouw huidige positie zat en wil je de carrièreladder opklimmen? Kijk dan niet naar de redenen waarom dit niet mogelijk is, maar denk juist in mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren waardoor je hogerop kunt komen. In dit artikel lees je hoe je door bijscholing of een interne opleiding hogerop kunt komen. Het vergt energie, tijd en motivatie, maar dit is het op de lange termijn zeker waard.

In overleg met de werkgever

Merk je dat je weinig energie haalt uit jouw huidige functie, ben je niet meer gemotiveerd en heb je het gevoel dat je meer zou kunnen doen? Dan heb je altijd de mogelijkheid om van baan te switchen, maar vergeet niet dat je waarschijnlijk binnen het bedrijf ook omhoog kunt. Zorg ervoor dat je deze gevoelens uit. Vraag een gesprek met de werkgever aan om jouw problematiek aan te kaarten. Geef ook aan dat je graag meer zou willen en dat je bereid bent om hiervoor te werken en te leren. Wellicht kunnen jullie samen tot een betere oplossing komen en kun je bijscholen of een intern opgeleid worden.

Interne opleiding

Hoe ziet een interne opleiding er in de praktijk dan uit? In veel gevallen wordt dit een werkend leren project. Je gaat werken in de gewenste functie, maar nog wel als opleiding basis. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld als stagiair wordt ingepland. Financieel betekent het dat je tijdelijk wat moet inleveren. Toch is dit een geweldige kans om aan te pakken. Je kunt op jouw vertrouwde werkplek, de fijne kneepjes van het vak leren. Zorg wel voor een duidelijk besluit tussen jou en jouw werkgever. Hoe lang gaat deze samenwerking duren en wat is het eindresultaat? Zorg voor een goede afspraak, zodat je na deze tijdelijke periode, direct aan de slag kunt als deze functie.
Er zijn verschillende mogelijkheden qua interne opleidingen. Sommige bedrijven hebben eigen leermodules ontworpen, zodat je intern en thuis kunt studeren voor een nieuwe functie binnen het bedrijf.

Bijscholing

Om hogerop te komen, heb je vaak een bredere kennis of andere vaardigheden nodig. Door bijscholing, kun je naast jouw werkuren deze kennis en vaardigheden leren. Bijscholing is vaak mogelijk met behulp van jouw werkgever. Zo is het mogelijk dat je de studie volledig krijgt vergoed of dat je een aantal werkuren per week mag besteden aan jouw studie. Wanneer jij goed bent opgeleid voor de functie, ben jij namelijk ook erg kostbaar voor het bedrijf. Vergeet niet in het overleg met jouw werkgever om dit te benadrukken.

Om hogerop te komen, moet je hard werken. Niet alleen op de werkvloer, maar ook wanneer je de boeken weer in gaat. Zorg ervoor dat je over de juiste motivatie en een flink portie doorzettingsvermogen beschikt. Het is namelijk een intensieve periode. Maak duidelijke planningen en zorg dat je je hier strikt aan houd. Het is tijdelijk zwaar, maar wanneer je de diploma op zak hebt en een nieuwe functie mag beoefenen, is dit het zeker waard.

error: Content is protected !!