Blog

Young African Doctor Smiling in Internship

Hoe kies je de juiste stageplek?

Gepost op in Onderwijs

Een stage kiezen is iets waar de meeste scholieren op een gegeven moment mee te maken krijgen. Het is een belangrijk onderdeel van de schoolcarrière, want het geeft je eindelijk de kans alles wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Je gaat samenwerken met mensen die gespecialiseerd zijn in het beroep waarin je geïnteresseerd bent en kunt werken aan je sociale vaardigheden. Daarom is het dus ook belangrijk dat je wat tijd besteed aan het kiezen tussen alle bedrijven en te gaan voor de voor jou meest geschikte stageplaats.

Wat zijn de voordelen van een stage

Stages heb je in allerlei vormen en maten. Zo zijn er snuffelstages, meeloopstages, afstudeerstages en stages waar je echt daadwerkelijk binnen het bedrijf aan het werk gaat. Ook zijn er stages waarbij je een stagevergoeding kunt krijgen. Het grootste voordeel van het doen van een stage is dat je meer idee kunt krijgen bij wat het gewenste beroep nu precies inhoudt. Ook krijg je meer inzicht in hoe jouw opleiding in verbinding staat met dit beroep en kun je erachter komen of dat wat je hebt geleerd tot nu toe, voldoet. Daarnaast helpt een vermelding van een stage op je CV met het vinden van een echte baan als je klaar bent met je studie.

Hoe kies je de beste voor jou geschikte stageplaats

Het kiezen van de juiste stageplaats is geen eenvoudige opgave, vooral wanneer er veel keuze is of wanneer je eigenlijk nog niet precies weet wat je wilt. Vooral dat laatste is wel erg belangrijk. Een goede keuze begint met goed weten waarnaar je op zoek bent. Probeer voor jezelf duidelijk te maken wat je sterke en zwakke punten zijn. Bedenk ook goed wat je leuk vindt om te doen en wat niet. Het kan je helpen daarbij een lijstje te maken en antwoorden op te sommen. Maak daarbij ook een lijstje over wat voor soorten bedrijven je zoekt en waar het je leuk lijkt meer over te weten. Wil je graag een stage bij een grote multinational met een formele bedrijfscultuur, of wil je liever wat kleinschalig en stagelopen bij een bedrijf met een informele sfeer?

Als je eenmaal weet wat je precies wilt, is het tijd om te gaan zoeken. Dit kan bijvoorbeeld op vacaturesites of via online stagebemiddelingsbureaus. Ook kun je eens een carrièrebeurs bezoeken om meer informatie te krijgen over de verschillende bedrijven in jouw vakgebied. Het klinkt misschien wat zweverig, maar volg altijd je gevoel bij het kiezen van je stage. Heb je een bedrijf op het ook, maar krijg je na een gesprek de indruk dat dit toch niet iets is voor jou, kijk dan toch eens verder. Er is vast een bedrijf waar je je meer op je plek voelt.

Tips

  • Zorg dat je op tijd begint met zoeken. Sommige bedrijven hebben beperkt plek en beginnen al vroeg met gesprekken. Je wilt je kans niet mislopen!
  • Laat je sollicitatiebrief en CV nakijken door je mentor of leraar. Misschien heeft hij of zij nog goede tips voor je.
error: Content is protected !!