Blog

Kiezen voor hybride vervoer: pluspunten & mogelijkheden

Gepost op in Algemeen

In ons land is er een toenemend aantal mensen – met name werkgevers, maar ook particulieren – die kiezen voor het gebruik van hybride vervoersmiddelen. Onder een hybride auto of ander voertuig dat hybride werkt, wordt een auto bedoeld die op meerdere manieren aangedreven kan worden. Hybride betekent feitelijk iets als mengvorm of kruising en dat is precies wat een hybride auto is. Deze auto’s hebben naast een verbrandingsmotor ook een elektrische motor cq. accu. Gedurende het rijden laadt een hybride auto de accu van de elektromotor op. Ook tijdens het remmen wordt de vrijgekomen energie gebruikt voor het laden van de accu. Ideaal aan hybride auto’s is dat de elektromotor het geregeld overneemt van de verbrandingsmotor, om zo een zo gunstig mogelijk en efficiënt verbruik te realiseren. Met als doel: het brandstofverbruik tot een minimum beperken.

Wat is de meerwaarde van hybride auto’s: de pluspunten op een rijtje!

Als ondernemer, werkgever, bedrijfseigenaar of particulier kiezen voor hybride vervoersmiddelen heeft de nodige voordelen. In de eerste plaats is dit het financiële voordeel op langere termijn. Doordat de hybride techniek ervoor zorg dat de elektromotor regelmatig de aandrijving doet, bespaar je flink wat brandstof en rijdt je tot wel tientallen procenten zuiniger. Lekker toch, dat je minder vaak naar de benzinepomp hoeft te gaan? Daarbij is een tweede meerwaarde de milieuwinst die er geboekt wordt. Hybride voertuigen zorgen voor een fikse reductie van de CO2-uitstoot en daarmee voor minder luchtvervuiling. In het kader van de Europese klimaatdoelstellingen is dit natuurlijk meer dan positief. Omdat Nederlanders relatief vel korte ritten maken, is een hybride auto extra efficiënt. Juist op korte ritten wordt het brandstofverbruik door de inzet van een elektromotor aanzienlijk teruggedrongen.

Mogelijkheden qua soorten auto’s: full hybride, half hybride en plug-in hybride

In hoofdzaak bestaan er drie typen hybride voertuigen die voor werkgevers en particulieren interessant zijn: de full hybride auto, half hybride en de plug-in hybride modellen. Onder full hybride auto’s worden modellen verstaan die zowel op de brandstofmotor als op de elektromotor rijden. Bekende voorbeelden van dit type auto zijn de Toyota Yaris, de Ford Escape Hybrid en de Lexus CT200h. Daarnaast zijn er nog de half hybride voertuigen. Deze wagens zijn niet in staat om alleen op de elektromotor te rijden. De elektromotor van half hybride auto’s zorgt voor een ondersteuning bij de aandrijving door een verbrandingsmotor. Met name tijdens het optrekken en schakelen zorgt de elektromotor voor ondersteuning. Dit leidt al snel tot een besparing op de brandstofuitstoot van wel 15 procent. Voorbeelden van half hybride voertuigen zijn de Swift Stijl van Suzuki, de Saturn Vue Green Line en de Chevrolet Silverado Hybrid. Ten slotte zijn er nog de plug-in hybrides. Bij deze uitvoeringen van de hybride auto kun je de elektromotor opladen zonder dat je met het voertuig rijdt. Dit kan op uiteenlopende plekken, zoals in een parkeergarage, bij een tankstation of via een laadpaal aan huis. Enkele bekende varianten van plug-in hybride auto’s zijn de Opel Ampera, de Ford C-Max plug-in hybride en de Porsche Cayenne S e-Hybrid.

error: Content is protected !!